×
Doprava ZDARMA v celé ČR a rozvoz po PLZNI
na všechny nákupy od 999 Kč.

Éterické oleje - základ aromaterapie

V aromaterapii se využívají pro svoji schopnost ovlivňovat tělesné funkce organismu a působit na naši psychiku a tělesné pocity. Jsou to těkavé vonné esenciální látky produkované rostlinou, které se ze siličnatých rostlin získávají převážně parovodní destilací. Takto získané oleje jsou látky koncentrované, takže každá lahvička obsahuje účinné látky z několika set až tisíce kilogramů části rostlin, keřů, květin, stromů nebo i kořenů a semen. A jsou vhodné jako podpůrné prostředky pro všechny věkové kategorie a většinu zdravotních obtíží.


Éterické oleje jsou výborné na masáž pokožky. V tom případě je nezapomeňte pečlivě naředit každý v rostlinném oleji např. meruňkovém, olivovém, slunečnicovém, mandlovém apod., které u nás samozřejmě také máme. Velmi uklidňující může být také teplý či studený obklad, koupel nebo inhalace a rozptylování osvěžovači vzduchu. 

Rovněž můžete smíchat pár kapek s pleťovým krémem, gelem, tonikem apod. Opět nezapomínejte esenciální oleje ředit. Jsou velmi koncentrované a silné. Stačí jen pár kapiček, abyste dosáhli správných výsledků. Pokud esenciální olej nezředíte, může vám způsobit podráždění pokožky!


Hlavní způsoby použití éterických olejů v aromaterapii:

Masáž
masírování postiženého místa nebo části těla směsí éterického oleje v základním rostlinném oleji

Ředění pro masáže:

  • 0,5% - u dětí do 6 let odpovídá 7 kapkám v 50 ml nosného oleje
  • 1,5%- u dětí od 6 let do 12 let odpovídá 22 kapkám v 50 ml nosného oleje
  • 2,5 - 3% - od 12 let odpovídá 37 kapkám v 50 ml nosného oleje


Teplý a studený obklad
5 kapek éterického oleje smíchat se lžící neutrálního koupelového nebo hydrofilního oleje, nalít do přiměřeného množství teplé nebo studené vody, v ní namočit obklad a přikládat na postižené místo.

Koupel
3-10 kapek éterického oleje smíchat se lžící neutrálního koupelového nebo hydrofilního oleje a přimíchat do koupele. Délka koupele by měla být 15-30 minut.

Místní čištění
2-5 kapek éterického oleje nakapat do nádobky s teplou vodou, v ní namočit žínku a potírat postižené místo.

Kloktání - čištění ústní dutiny
1-3 kapky éterického oleje nakapat do sklenice teplé vody, promíchat, směsí kloktat, ale nepolykat ji.

Inhalace
1-2 kapky éterického oleje nakapat do misky teplé vody, promíchat, přes hlavu přetáhnout ručník a 5 minut vdechovat. Nebo nakapat 1-2 kapky na kapesník a vdechovat přímo.

Rozptylování osvěžovači vzduchu
5 kapek éterického oleje nakapat do 250 ml teplé vody, promíchat, dát do rozprašovače a rozptýlit po místnosti. 5 kapek éterického oleje do zvlhčovače vzduchu nebo misky s teplou vodou na radiátoru, případně 5-8 kapek do aromalampy. Méně známý, ale o to účinnější je tzv. difuzér, elektrický přístroj pro rozptylování éterických olejů do ovzduší.

Vnitřní použití
éterické oleje nedoporučujeme používat vnitřně!

Skladování
Pro uchování olejů jsou vybrány obaly z tmavě fialového skla, které mají řadu jedinečných vlastností. Fialové sklo nabízí unikátní kombinaci ochrany před průnikem viditelného spektra světla a prostupnost pro UV, fialové a infračervené záření. Za předpokladu dodržení doporučených skladovacích podmínek získávají látky při dlouhodobém skladování ve fialovém skle optimální ochranu bioinformací.


Teď již víte, jak pečovat o svou pleť pomocí esenciálních olejů. Věříme také, že jsme vás inspirovali k jejich dalšímu použití.


A nic vám nebrání v tom, abyste je začali používat třeba hned. Podívejte se do naší nabídky a vyberte si ZDE.

Komentáře

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.